Bird Neighbors: An Introductory Acquaintance with One Hundred and Fifty Birds Commonly Found in the Gardens, Meadows, and Woods About Our Homes
The jet necklace worn on this bird’s breast is its best mark of identification. Its form is particularly slender and graceful, as might be expected in a bird so active, one to whom a hundred tiny insects barely afford a dinner that must often be caught piecemeal as it flies past. To satisfy its appetite, which cannot but be dainty in so thoroughly charming a bird, it lives in low, boggy woods, in such retreats as Wilson’s black-capped warbler selects fora like reason. Neither of these two “flycatcher” warblers depends altogether on catching insects on the wing; countless thousands are picked off the under sides of leaves and about the stems of twigs in true warbler fashion.
The Canadian’s song is particularly loud, sweet, and vivacious. It is hazardous for any one without long field practice to try to name any warbler by its song alone, but possibly this one’s animated music is as characteristic as any.
The nest is built on the ground on a mossy bank or elevated
194
Conspicuously Yellow and Orange
into the root crannies of some large tree, where there is much water in the woods. Bits of bark, dead wood, moss, and fine rootlets, all carefully wrapped with leaves, go to make the pretty cradle. Unhappily, the little Canada warblers are often cheated out of their natural rights, like so many other delightful song-birds, by the greedy interloper that the cowbird deposits in their nest.
Hooded Warbler (Sylvania mitrata) Wood Warbler family Length— 5 to 5.75 inches. About an inch shorter than the Eng- Male—Head,lish sparrow.neck, chin, and throat black like a hood in mature male specimens only. Hood restricted, or altogether wanting in female and young. Upper parts rich olive. Forehead, cheeks, and underneath yellow. Some conspicuous white on tail feathers. Female—Duller, and with restricted cowl. Range— United States east of Rockies, and from southern Michigan and southern New England to West Indies and tropical Migrations—May.America, whereSeptember.it winters. SummerVery local.resident.
This beautifully marked, sprightly little warbler might be mistaken in his immaturity for the yellowthroat; and as it is said to take him nearly three years to grow his hood, with the completed cowl and cape, there is surely sufficient reason here for the despair that often seizes the novice in attempting to distinguish the perplexing warblers. Like its Southern counterpart, the hooded warbler prefers wet woods and low trees rather than high ones, for much of its food consists of insects attracted by the dampness, and many of them must be taken on the wing. Because of its tireless activity the bird’s figure is particularly slender and graceful—a trait, too, to which we owe all the glimpses of it we are likely to get throughout the summer. It has a curious habit of spreading its tail, as if it wished you to take special notice of the white spots that adorn it; not flirting it, as the redstart does his more gorgeous one, but simply opening it like a fan as it flies and darts about.
Its song, which is particularly sweet and graceful, and with i95
)
Conspicuously Yellow and Orange
more variation than most warblers’ music, has been translated “Che-we-eo-tsip, tsip, cbe-we-eo,” again interpreted by Mr. Chapman as “ You must come to the woods, or you won’t see me.”
Kentucky Warbler (Geotblypis formosa Wood Warbler family Length— 5.5 inches. Nearly an inch shorter than the English sparrow. Male—Upper parts olive-green; under parts yellow; a yellow line from the bill passes over and around the eye. Crown of head, patch below the eye, and line defining throat, black. Female—Similar, but paler, and with grayish instead of black Range—Unitedmarkings. States eastward from the Rockies, and from Iowa Migrations—May.and ConnecticutSeptember.to Central America,Summer whereresident.it winters.
No bird is common at the extreme limits of its range, and so this warbler has a reputation for rarity among the New England ornithologists that would surprise people in the middle South and Southwest. After all that may be said in the books, a bird is either common or rare to the individual who may or may not have happened to become acquainted with it in any part of its chosen territory. Plenty of people in Kentucky, where we might judge from its name this bird is supposed to be most numerous, have never seen or heard of it, while a student on the Hudson River, within sight of New York, knows it intimately. It also nests regularly in certain parts of the Connecticut Valley. “ Who is my neighbor?” is often a question difficult indeed to answer where birds are concerned. In the chapter, “Spring at the Capital,” which, with every reading of “Wake Robin,” inspires the bird-lover with fresh zeal, Mr. Burroughs writes of the Kentucky warbler: “ I meet with him in low, damp places, in the woods, usually on the steep sides of some little run. I hear at intervals a clear, strong, bell-like whistle or warble, and presently catch a glimpse of the bird as he jumps up from the ground to take an insect or worm from the under side of a leaf. This is his characteristic movement. He belongs to the class of ground warblers, and his range is very low, indeed lower than that of any other species with which I am acquainted.” 196
KENTUCKY WARBLER.
Life size.
Conspicuously Yellow and Orange
Like the ovenbird and comparatively few others, for most birds hop over the ground, the Kentucky warbler walks rapidly about, looking for insects under the fallen leaves, and poking his inquisitive beak into every cranny where a spider may be lurking. The bird has a pretty, conscious way of flying up to a perch, a few feet above the ground, as a tenor might advance towards the footlights of a stage, to pour forth his clear, penetrating whistle, that in the nesting season especially is repeated over and over again with tireless persistency.
Magnolia Warbler (Dendroica maculosa) Wood Warbler family Called also: BLACK-AND-YELLOW WARBLER; SPOTTED
WARBLER ; BLUE-HEADED YELLOW-RUMPED WAR-
BLER Length—4.75 to 5 inches. About an inch and a half smaller than the English sparrow. Male—Crown of head slate-color, bordered on either side by a white line; a black line, apparently running through the eye, and a yellow line below it, merging into the yellow throat.
Lower back and under parts yellow. Back, wings, and tail blackish olive. Large white patch on the wings, and the middle of the tail-quills white. Throat and sides heavily streaked with black. Female—Has greener back, is paler, and has less distinct markings. Range—North America, from Hudson Bay to Panama. Summers from northern Michigan and northern New England northward; winters in Central America and Cuba. Migrations—May. October. Spring and summer migrant.
In spite of the bird’s name, one need not look for it in the glossy magnolia trees of the southern gardens more than in the shrubbery on New England lawns, and during the migrations it is quite as likely to be found in one place as in the other. Its true preference, however, is for the spruces and hemlocks of its nesting ground in the northern forests. For these it deserts us after a brief hunt about the tender, young spring foliage and blossoms, where the early worm lies concealed, and before we have become so well acquainted with its handsome clothes that we will instantly recognize it in the duller ones it wears on its return
197
Conspicuously Yellow and Orange
trip in the autumn. The position of the white marks on the tail feathers of this warbler, however, is the clue by which it may be identified at any season or any stage of its growth. If the white bar runs across the middle of the warbler’s tail, you can be sure of the identity of the bird. A nervous and restless hunter, it nevertheless seems less shy than many of its kin. Another pleasing characteristic is that it brings back with it in October the loud, clear, rapid whistle with which it has entertained its nesting mate in the Canada woods through the summer.
Mourning Warbler (Geothlypis Philadelphia) Wood Warbler family
Called also: MOURNING GROUND WARBLER Length— 5 to 5.6 inches. About an inch smaller than the English sparrow. Male—Gray head and throat; the breast gray; the feathers with black edges that make them look crinkled, like crape. The black markings converge into a spot on upper breast. Upper parts, except head, olive. Underneath rich yellow. Female—Similar, but duller; throat and breast buff and dusky Range—“Easternwhere the maleNorthis black.America;Backbreedsolive-green.from eastern Nebraska, northern New York, and Nova Scotia northward, and southward along the Alleghanies to Pennsylvania. Winters in the tropics.” Chapman. Migrations—May. September. Spring and autumn migrant.
Since Audubon met with but one of these birds in his incessant trampings, and Wilson secured only an immature, imperfectly marked specimen for his collection, the novice may feel no disappointment if he fails to make the acquaintance of this “gay and agreeable widow.” And yet the shy and wary bird is not unknown in Central Park, New York City. Even where its clear, whistled song strikes the ear with a startling novelty that invites to instant pursuit of the singer, you may look long and diligently through the undergrowth without finding it. Dr. Merriam says the whistle resembles the syllables “ true, true, true, tru, too, the voice rising on the first three syllables and falling on the last two.” In the nesting season this song is
198
Conspicuously Yellow and Orange
repeated over and over again with a persistency worthy of a Kentucky warbler. It is delivered from a perch within a few feet of the ground, as high as the bird seems ever inclined to ascend.
Nashville Warbler (Helmintbophila ruficapilla) Wood Warbler family Length—4.75 to 5 inches. About an inch and a half smaller than Male—Olive-greenthe English sparrow.above; yellow underneath. Slate-gray head and neck. Partially concealed chestnut patch on crown.
Wings and tail olive-brown and without markings. Female—Dull olive and paler, with brownish wash underneath. Range—North America, westward to the plains; north to the Fur
Countries, and south to Central America and Mexico. Nests north of Illinois and northern New England; winters in tropics. Migrations—April. September or October.
It must not be thought that this beautiful warbler confines itself to backyards in the city of Nashville simply because Wilson discovered it near there and gave it a local name, for the bird’s actual range reaches from the fur trader’s camp near Hudson Bay to the adobe villages of Mexico and Central America, and over two thousand miles east and west in the United States. It chooses open rather than dense woods and tree-bordered fields. It seems to have a liking for hemlocks and pine trees, especially if near a stream that attracts insects to its shores; and Dr. Warren notes that in Pennsylvania he finds small flocks of these warblers in the autumn migration, feeding in the willow trees near little rivers and ponds. Only in the northern parts of the United States is their nest ever found, for the northern British provinces are their preferred nesting ground. One seen in the White Mountains was built on a mossy, rocky ledge, directly on the ground at the foot of a pine tree, and made of rootlets, moss, needles from the trees overhead, and several layers of leaves outside, with a lining of fine grasses that cradled four white, speckled eggs. Audubon likened the bird’s feeble note to the breaking of twigs.