Bird Neighbors: An Introductory Acquaintance with One Hundred and Fifty Birds Commonly Found in the Gardens, Meadows, and Woods About Our Homes
Family LMniotiltidce WOOD WARBLERS
A large group of birds, for the most part smaller than the English sparrow; all, except the ground warblers, of beautiful plumage, in which yellow, olive, slate-blue, black, and white are predominant colors. Females generally duller than males. Exceedingly active, graceful, restless feeders among the terminal twigs of trees and shrubbery; haunters of tree-tops in the woods at nesting time. Abundant birds, especially during May and September, when the majority are migrating to and from regions north of the United States; but they are strangely unknown to all but devoted bird lovers, who seek them out during these months that particularly favor acquaintance. Several species are erratic in io
Bird Families
their migrations and choose a different course to return southward from the one they travelled over in spring. A few species are summer residents, and one, at least, of this tropical family, the myrtle warbler, winters at the north. The habits of the family are not identical in every representative; some are more deliberate and less nervous than others; a few, like the Canadian and Wilson’s warblers, are expert flycatchers, taking their food on the wing, but not usually returning to the same perch, like true flycatchers; and a few of the warblers, as, for example, the black-and-white, the pine, and the worm-eating species, have the nuthatches’ habit of creeping around the bark of trees. Quite a number feed upon the ground. All are insectivorous, though many vary their diet with blossom, fruit, or berries, and naturally their bills are slender and sharply pointed, rarely finch-like. The yellow-breasted chat has the greatest variety of vocal expressions. The ground warblers are compensated for their sober, thrush-like plumage by their exquisite voices, while the great majority of the family that are gaily dressed have notes that either resemble the trill of midsummer insects or, by their limited range and feeble utterance, sadly belie the family name. Bay-breasted Warbler. Blackburnian Warbler. Blackpoll Warbler. Black-throated Blue Warbler. Black-throated Green Warbler. Black-and-white Creeping Warbler. Blue-winged Warbler. Canadian Warbler. Chestnut-sided Warbler. Golden-winged Warbler. Hooded Warbler. Kentucky Warbler. Magnolia Warbler. Mourning Warbler. Myrtle Warbler. Nashville Warbler. Palm Warbler. Parula Warbler. Pine Warbler. Prairie Warbler.
::
Bird Families
Redstart. Wilson’s Warbler. Worm-eating Warbler. Yellow Warbler. Yellow Palm Warbler. Ovenbird. Northern Water Thrush. Louisiana Water Thrush. Maryland Yellowthroat. Yellow-breasted Chat.
Family Motacillidce WAGTAILS AND PIPITS
Only three birds of this family inhabit North America, and of these only one is common enough, east of the Mississippi, to be included in this book. Terrestrial birds of open tracts near the coast, stubble-fields, and country roadsides, with brownish plumage to harmonize with their surroundings. The American pipit, or titlark, has a peculiar wavering flight when, after being flushed, it reluctantly leaves the ground. Then its white tail feathers are conspicuous. Its habit of wagging its tail when perching is not an exclusive family trait, as the family name might imply. American Pipit, or Titlark.
Family Troglodytidce THRASHERS, WRENS, ETC. Subfamily Mimince: THRASHERS, MOCKING-BIRDS, AND CATBIRDS
Apparently the birds that comprise this large general family are too unlike to be related, but the missing links or intermediate species may all be found far South. The first subfamily is comprised of distinctively American birds. Most numerous in the tropics. Their long tails serve a double purpose—in assist-ing their flight and acting as an outlet for their vivacity. Usually they inhabit scrubby undergrowth bordering woods. They rank among our finest songsters, with ventriloquial and imitative powers added to sweetness of tone. Brown Thrasher. Catbird. Mocking-bird.
AMERICAN MOCKING- BIRD.
% Life-size.
::
Bird Families
Subfamily Troglodytince WRENS
Small brown birds, more or less barred with darkest brown above, much lighter below. Usually carry their short tails erect. Wings are small, for short flight. Vivacious, busy, excitable, easily displeased, quick to take alarm. Most of the species have scolding notes in addition to their lyrical, gushing song, that seems much too powerful a performance for a diminutive bird. As a rule, wrens haunt thickets or marshes, but at least one species is thoroughly domesticated. All are insectivorous. Carolina Wren. House Wren. Winter Wren. Long-billed Marsh Wren. Short-billed Marsh Wren.
Fauiily Certhiidce: CREEPERS
Only one species of this Old World family is found in America. It is a brown, much mottled bird, that creeps spirally around and around the trunks of trees in fall and winter, pecking at the larvae in the bark with its long, sharp bill, and doing its work with faithful exactness but little spirit. It uses its tail as a prop in climbing, like the woodpeckers. Brown Creeper.
Family Paridce NUTHATCHES AND TITMICE
Two distinct subfamilies are included under this general head.
The nuthatches (Sittimz) are small, slate-colored birds, seen chiefly in winter walking up and down the barks of trees, and sometimes running along the under side of branches upside down, like flies. Plumage compact and smooth. Their name is derived from their habit of wedging nuts (usually beechnuts) in the bark of trees, and then hatching them open with their strong straight
bills. White-breasted Nuthatch. Red-breasted Nuthatch.
The titmice or chickadees (Parince) are fluffy little gray birds, the one crested, the other with a black cap. They are also
13
: )
Bird Families
expert climbers, though not such wonderful gymnasts as the nuthatches. These cousins are frequently seen together in winter woods or in the evergreens about houses. Chickadees are partial to tree-tops, especially to the highest pine cones, on which they hang fearlessly. Cheerful, constant residents, retreating to the deep woods only to nest. Tufted Titmouse. Chickadee.
Family Sylviidcs: KINGLETS AND GNATCATCHERS
The kinglets (Regulince are very small greenish-gray birds, with highly colored crown patch, that are seen chiefly in autumn, winter, and spring south of Labrador. Habits active; diligent flitters among trees and shrubbery from limb to limb after minute insects. Beautiful nest builders. Song remarkable for so small a bird. Golden-crowned Kinglet. Ruby-crowned Kinglet.
The one representative of the distinctly American subfamily of gnatcatchers (Polioptilinoe) that we have, is a small blue-gray bird, whitish below. It is rarely found outside moist, low tracts of woodland, where insects abound. These it takes on the wing with wonderful dexterity. It is exceedingly graceful and assumes many charming postures. A bird of trees, nesting in the high branches. A bird of strong character and an exquisitely finished though feeble songster. Blue-gray Gnatcatcher.
Family Turdidce THRUSHES, BLUEBIRDS, ETC.
This group includes our finest songsters. Birds of moderate size, stout build; as a rule, inhabitants of woodlands, but the robin and the bluebird are notable exceptions. Bills long and slender, suitable for worm diet. Only casual fruit-eaters. Slender, strong legs for running and hopping. True thrushes are grayish or olive-brown above; buff or whitish below, heavily streaked or spotted. Bluebird. Robin.
14
:
Bird Families
Alice’s Thrush. Hermit Thrush. Olive-backed Thrusn. Wilson’s Thrush (Veery). Wood Thrush.
Order Columbce: PIGEONS AND DOVES
Family Columbia® PIGEONS AND DOVES
The wild pigeon is now too rare to be included among our bird neighbors; but its beautiful relative, without the fatally gregarious habit, still nests and sings a-coo-oo-oo to its devoted mate in unfrequented corners of the farm or the borders of woodland. Delicately shaded fawn-colored and bluish plumage. Small heads, protruding breasts. Often seen on ground. Flight strong and rapid, owing to long wings. Mourning or Carolina Dove.
II
HABITATS OF BIRDS
HABITATS OF BIRDS
BIRDS OF THE AIR CATCHING THEIR FOOD AS THEY FLY
Acadian Flycatcher, Great Crested Flycatcher, Least Flycatcher, Olive-sided Flycatcher, Say’s Flycatcher, Yellow-bellied Flycatcher, Kingbird, Phoebe, Wood Pewee, Purple Martin, Chimney Swift, Barn Swallow, Bank Swallow, Cliff Swallow, Tree Swallow, Rough-winged Swallow, Canadian Warbler, Blackpoll, Wilson’s Warbler, Nighthawk, Whippoorwill, Ruby-throated Humming-bird, Blue-gray Gnatcatcher.
BIRDS MOST FREQUENTLY SEEN IN THE UPPER HALF
OF TREES
Scarlet Tanager, Summer Tanager, Baltimore Oriole, Orchard Oriole, Chickadee, Tufted Titmouse, Blue-gray Gnatcatcher, nearly all the Warblers except the Ground Warblers; Cedar Bird, Bohemian Waxwing, the Vireos, Robin, Red Crossbill, White-winged Crossbill, Purple Grackle, Bronzed Grackle, Redstart, Northern Shrike, Loggerhead Shrike, Crow, Fish Crow, Raven, Purple Finch, Tree and Chipping Sparrows, Cardinal, Blue Jay, Kingbird, the Crested and other Flycatchers.
BIRDS OF LOW TREES OR LOWER PARTS OF TREES
Black-billed Cuckoo, Yellow-billed Cuckoo, the Sparrows, the Thrushes, the Grosbeaks, Goldfinch, Summer Yellowbird and other Warblers; the Wrens, Bluebird, Mocking-bird, Catbird, Brown Thrasher, Maryland Yellowthroat, Yellow-breasted Chat.
BIRDS OF TREE-TRUNKS AND LARGE LIMBS
Hairy Woodpecker, Downy Woodpecker, Red-headed Woodpecker, Yellow-bellied Woodpecker, Flicker, White-
19
Habitats of Birds
breasted Nuthatch, Red-breasted Nuthatch, Brown Creeper, Chickadee, Tufted Titmouse, Golden-crowned Kinglet, Ruby-crowned Kinglet, Black-and-white Creeping Warbler, Blue-winged Warbler, Worm-eating Warbler, Pine Warbler, Blackpoll Warbler, Whippoorwill, Nighthawk.
BIRDS THAT SHOW A PREFERENCE FOR PINES AND
OTHER EVERGREENS
Chickadee, Tufted Titmouse, the Nuthatches, Brown Creeper, the Kinglets, Pine Warbler, Black-and-white Creeping Warbler and all the Warblers except the Ground Warblers; Pine Siskin, Cedar Bird and Bohemian Waxwing (in juniper and cedar trees), Pine Grosbeak, Red Crossbill, White-winged Crossbill, the Grackles, Crow, Raven, Pine Finch.
BIRDS SEEN FEEDING AMONG THE FOLIAGE AND TER-
MINAL TWIGS OF TREES
The Red-eyed Vireo, White-eyed Vireo, Warbling Vireo, Solitary Vireo, Yellow-throated Vireo, Golden-crowned Kinglet, Ruby-crowned Kinglet, Black-billed Cuckoo, Yellow-billed Cuckoo, Yellow Warbler or Summer Yellowbird, nearly all the Warblers except the Pine and the Ground Warblers; the Flycatchers, Blue-gray Gnatcatcher.
BIRDS THAT CHOOSE CONSPICUOUS PERCHES
Northern Shrike, Loggerhead Shrike, Kingbird, the Wood Pewee, the Phoebe and other Flycatchers, the Swallows, Kingfisher, Crows, Grackles, Blue Jay and Canada Jay; the Song, the White-throated, and the Fox Sparrows; the Grosbeaks, Cedar Bird, Goldfinch, Robin, Purple Finch, Cowbird, Brown Thrasher while in song.
BIRDS OF THE GARDENS AND ORCHARDS
Bluebird, Robin; the English, Song, White-throated, Vesper, White-crowned, Fox, Chipping, and Tree Sparrows; Phoebe, Wood Pewee, the Least Flycatcher, Crested Flycatcher, Kingbird, Brown Thrasher, Wood Thrush, Mocking-bird, Catbird, House 20
Habitats of Birds
Wren; nearly all the Warblers, especially at blossom time among the shrubbery and fruit trees; Cedar Bird, Purple Martin, Eaves Swallow, Barn Swallow, Purple Finch, Cowbird, Baltimore and Orchard Orioles, Purple Grackle, Bronzed Grackle, Blue Jay, Crow, Fish Crow, Chimney Swift, Ruby-throated Hummingbird, the Woodpeckers, Flicker, the Nuthatches, Chickadee, Tufted Titmouse, the Cuckoos, Mourning Dove, JunCo.
BIRDS OF THE WOODS
The Warblers almost without exception; the Thrushes, the Woodpeckers, the Flycatchers, the Winter and the Carolina Wrens, the Tanagers, the Nuthatches and Titmice, the Kinglets, the Water Thrushes, the Vireos, Whippoorwill, Nighthawk, Kingfisher, Cardinal, Ovenbird, Brown Creeper, Tree Sparrow, Fox Sparrow, White-throated Sparrow, White-crowned Sparrow, Junco.
BIRDS SEEN NEAR THE EDGES OF WOODS
The Wrens, the Woodpeckers, the Flycatchers, the Warblers, Purple Finch, the Cuckoos, Brown Thrasher, Wood Thrush, Cowbird, Brown Creepers, the Nuthatches and Titmice, the Kinglets, Chewink; the White-crowned, White-throated, Tree, Fox, and Song Sparrows; Humming-bird, Bluebird, Junco, the Crossbills, the Grosbeaks, Nighthawk, Whippoorwill, Mourning Dove, Indigo Bird, Brown Thrasher.
BIRDS OF SHRUBBERY, BUSHES, AND THICKETS
Maryland Yellowthroat, Ovenbird (in woods); Myrtle Warbler, Mourning Warbler, Yellow-breasted Chat, and other Warblers during the migrations; the Shrikes; the White-throated, the Fox, the Song, and other Sparrows; Chickadee, Junco, Chewink, Rose-breasted Grosbeak, Cowbird, Red-winged Blackbird, Catbird, Mocking-bird, Wilson’s Thrush, Goldfinch, Redpolls, Maryland Yellowthroat, White-eyed Vireo, Hooded Warbler.
BIRDS SEEN FEEDING ON THE GROUND
The Sparrows, Junco, Meadowlark, Horned Lark, Chewink, Robin, Ovenbird, Pipit or Titlark, Redpoll, Greater Redpoll,
21
Habitats of Birds
Snowflake, Lapland Longspur, Smith’s Painted Longspur, Rusty Blackbird, Red-winged Blackbird, the Crows, Cowbird, the Water Thrushes, Bobolink, Canada Jay, the Grackles, Mourning Dove; the Worm-eating, the Prairie, the Kentucky, and the Mourning Ground Warblers; Flicker.