Bird Neighbors: An Introductory Acquaintance with One Hundred and Fifty Birds Commonly Found in the Gardens, Meadows, and Woods About Our Homes
What the dove finds to adore so ardently in the “shiftless housewife,” as Mrs. Wright calls his lady-love, must pass the comprehension of the phoebe, that constructs such an exquisite home, or of a bustling, energetic Jenny wren, that “looketh well to the ways of her household and eateth not the bread of idleness.” She is a flabby, spineless bundle of flesh and pretty feathers, gentle and refined in manners, but slack and incompetent in all she does. Her nest consists of a few loose sticks, without rim or lining; and when her two babies emerge from the white eggs, that somehow do not fall through or roll out of the rickety lattice, their tender little naked bodies must suffer from many bruises. We are almost inclined to blame the inconsiderate mother for allowing her offspring to enter the world unclothed— obviously not her fault, though she is capable of just such negligence. Fortunate are the baby doves when their lazy mother scatters her makeshift nest on top of one that a robin has
109
)
Blue and Bluish
deserted, as she frequently does. It is almost excusable to take her young birds and rear them in captivity, where they invariably thrive, mate, and live happily, unless death comes to one, when the other often refuses food and grieves its life away.
In the wild state, when the nesting season approaches, both birds make curious acrobatic flights above the tree-tops; then, after a short sail in midair, they return to their perch. This appears to be their only giddiness and frivolity, unless a dust-bath in the country road might be considered a dissipation.
In the autumn a few pairs of doves show slight gregarious tendencies, feeding amiably together in the grain fields and retiring to the same roost at sundown.
Blue-gray Gnatcatcher (Polioptila ccerulea Gnatcatcher family Called also • SYLVAN FLYCATCHER Length—4.5 inches. About two inches smaller than the English sparrow. Male—Grayish blue above, dull grayish white below. Grayish tips on wings. Tail with white outer quills changing gradually through black and white to all black on centre quills.
Narrow black band over the forehead and eyes. Resembles in manner and form a miniature catbird. Female—More grayish and less blue, and without the black on head. Range—United States to Canadian border on the north, the Rockies on the west, and the Atlantic States, from Maine to Florida; most common in the Middle States. A rare bird north of
New Jersey. Winters in Mexico and beyond. Migrations—May. September. Summer resident.
In thick woodlands, where a stream that lazily creeps through the mossy, oozy ground attracts myriads of insects to its humid neighborhood, this tiny hunter loves to hide in the denser foliage of the upper branches. He has the habit of nervously flitting about from twig to twig of his relatives, the kinglets, but unhappily he lacks their social, friendly instincts, and therefore is rarely seen. Formerly classed among the warblers, then among the flycatchers, while still as much a lover of flies, gnats, and mosquitoes as ever, his vocal powers have now won for him recognition no
Blue and Bluish
among the singing birds. Some one has likened his voice to the squeak of a mouse, and Nuttall says it is “scarcely louder,” which is all too true, for at a little distance it is quite inaudible. But in addition to the mouse-like call-note, the tiny bird has a rather feeble but exquisitely finished song, so faint it seems almost as if the bird were singing in its sleep.
If by accident you enter the neighborhood of its nest, you soon find out that this timid, soft-voiced little creature can be roused to rashness and make its presence disagreeable to ears and eyes alike as it angrily darts about your unoffending head, pecking at your face and uttering its shrill squeak close to your very ear-drums. All this excitement is in defence of a dainty, lichen-covered nest, whose presence you may not have even suspected before, and of four or five bluish-white, speckled eggs well beyond reach in the tree-tops.
During the migrations the bird seems not unwilling to show its delicate, trim little body, that has often been likened to a diminutive mocking-bird’s, very near the homes of men. Its graceful postures, its song and constant motion, are sure to attract attention. In Central Park, New York City, the bird is not unknown.
BROWN, OLIVE OR GRAYISH BROWN, AND
BROWN AND GRAY SPARROWY BIRDS
House Wren Yellow-billed Cuckoo Carolina Wren Bank Swallow and Rough- Winter Wren winged Swallow Long-billed Marsh Wren Cedar Bird Short-billed Marsh Wren Brown Creeper Brown Thrasher Pine Siskin Wilson’s Thrush or Veery Smith’s Painted Longspur Wood Thrush Lapland Longspur Hermit Thrush Chipping Sparrow Alice’s Thrush English Sparrow Olive-backed Thrush Field Sparrow Louisiana Water Thrush Fox Sparrow Northern Water Thrush Grasshopper Sparrow Flicker Savanna Sparrow Meadowlark and Western Seaside Sparrow
Meadowlark Sharp-tailed Sparrow Horned Lark and Prairie Song Sparrow
Horned Lark Swamp Song Sparrow Pipit or Titlark Tree Sparrow Whippoorwill Vesper Sparrow Nighthawk White-crowned Sparrow Black-billed Cuckoo White-throated Sparrow
See also winter plumage of the Bobolink, Goldfinch, and Myrtle Warbler. See females of Red-winged Blackbird, Rusty Blackbird, the Crackles, Bobolink, Cowbird, the Redpolls, Purple Finch, Chewink, Bluebird, Indigo Bunting, Baltimore Oriole, Cardinal, and of the Evening, the Blue, and the Rose-breasted Grosbeaks. See also Purple Finch, the Redpolls, Mourning Dove, Mocking-bird, Robin.
HOUSE WREN.
Life-size.
BROWN, OLIVE OR GRAYISH BROWN, AND
BROWN AND GRAY SPARROWY BIRDS
House Wren (Troglodytes aedon) Wren family Length—4.5 to 5 inches. Actually about one-fourth smaller than the English sparrow; apparently only half as large because of its erect tail. Male and Female—Upper parts cinnamon-brown. Deepest shade on head and neck; lightest above tail, which is more rufous.
Back has obscure, dusky bars; wings and tail are finely barred. Underneath whitish, with grayish-brown wash and Range—Northfaint bandsAmerica,most prominentfrom Manitobaon sides.to the Gulf. Most common in the United States, from the Mississippi eastward. Migrations—April.Winters south ofOctober.the Carolinas.Common summer resident.
Early some morning in April there will go off under your window that most delightful of all alarm-clocks—the tiny, friendly house wren, just returned from a long visit south. Like some little mountain spring that, having been imprisoned by winter ice, now bubbles up in the spring sunshine, and goes rippling along over the pebbles, tumbling over itself in merry cascades, so this little wren’s song bubbles, ripples, cascades in a miniature torrent of ecstasy.
Year after year these birds return to the same nesting places: a box set up against the house, a crevice in the barn, a niche under the eaves; but once home, always home to them. The nest is kept scrupulously clean; the house-cleaning, like the house-building and renovating, being accompanied by the cheeriest of songs, that makes the bird fairly tremble by its intensity. But however angelic the voice of the house wren, its temper can put to flight even the English sparrow. Need description go further?
115
Brown, Olive or Grayish Brown, and Brown and Gray Sparrowy Birds
Six to eight minutely speckled, flesh-colored eggs suffice to keep the nervous, irritable parents in a state bordering on frenzy whenever another bird comes near their habitation. With tail erect and head alert, the father mounts on guard, singing a perfect ecstasy of love to his silent little mate, that sits upon the nest if no danger threatens; but both rush with passionate malice upon the first intruder, for it must be admitted that Jenny wren is a sad shrew. While the little family is being reared, or, indeed, at any time, no one is wise enough to estimate the millions of tiny insects from the garden that find their way into the tireless bills of these wrens. It is often said that the house wren remains at the north all the year, which, though not a fact, is easily accounted for by the coming of the winter wrens just as the others migrate in the autumn, and by their return to Canada when Jenny wren makes up her feather-bed under the eaves in the spring.
Carolina Wren ( Tbryotborus ludovicianus) Wren family Called also: MOCKING WREN Length—6 inches. Just a trifle smaller than the English sparrow. Male and Female—Chestnut-brown above. A whitish streak, beginning at base of bill, passes through the eye to the nape of the neck. Throat whitish. Under parts light buff-brown.
Wings and tail finely barred with dark. Range—United States, from Gulf to northern Illinois and southern
New England. Migrations—A common resident except at northern boundary of range, where it is a summer visitor.
This largest of the wrens appears to be the embodiment of the entire family characteristics: it is exceedingly active, nervous, and easily excited, quick-tempered, full of curiosity, peeping into every hole and corner it passes, short of flight as it is of wing, inseparable from its mate till parted by death, and a gushing lyrical songster that only death itself can silence. It also has the wren-like preference for a nest that is roofed over, but not too near the homes of men. 116
Brown, Olive or Grayish Brown, and Brown and Gray Sparrowy Birds
Undergrowths near water, brush heaps, rocky bits of woodland, are favorite resorts. The Carolina wren decidedly objects to being stared at, and likes to dart out of sight in the midst of the underbrush in a twinkling while the opera-glasses are being focussed. To let off some of his superfluous vivacity, Nature has provided him with two safety-valves: one is his voice, another is his tail. With the latter he gesticulates in a manner so expressive that it seems to be a certain index to what is passing in his busy little brain—drooping it, after the habit of the catbird, when he becomes limp with the emotion of his love-song, or holding it erect as, alert and inquisitive, he peers at the impudent intruder in the thicket below his perch.
But it is his joyous, melodious, bubbling song that is his chief fascination. He has so great a variety of strains that many people have thought that he learned them from other birds, and so have called him what many ornithologists declare that he is not—a mocking wren. And he is one of the few birds that sing at night—not in his sleep or only by moonlight, but even in the total darkness, just before dawn, he gives us the same wide-awake song that entrances us by day.
Winter Wren (Troglodytes hiemalis) Wren family Length—4 to 4. 5 inches. About one-third smaller than the English sparrow. Apparently only half the size. Male and Female—Cinnamon-brown above, with numerous short, dusky bars. Head and neck without markings. Underneath rusty, dimly and finely barred with dark brown. Tail Range—Unitedshort. States, east and west, and from North Carolina to the Fur Countries. Migrations—October. April. Summer resident. Commonly a winter resident in the South and Middle States only.
It all too rarely happens that we see this tiny mouse-like wren in summer, unless we come upon him suddenly and overtake him unawares as he creeps shyly over the mossy logs or runs literally “like a flash” under the fern and through the tan-
117
8
Brown, Olive or Grayish Brown, and Brown and Gray Sparrowy Birds
gled underbrush of the deep, cool woods. His presence there is far more likely to be detected by the ear than the eye.
Throughout the nesting season music fairly pours from his tiny throat; it bubbles up like champagne; it gushes forth in a lyrical torrent and overflows into every nook of the forest, that seems entirely pervaded by his song. While music is everywhere, it apparently comes from no particular point, and, search as you may, the tiny singer still eludes, exasperates, and yet entrances. If by accident you discover him balancing on a swaying twig, never far from the ground, with his comical little tail erect, or more likely pointing towards his head, what a pert, saucy minstrel he is! You are lost in amazement that so much music could come from a throat so tiny.