All public Sources
Public document

The Winners in Life’s Race; or, The Great Backboned Family

PDF document408 original pagesPublished 1 January 1883
AskTalkView media
Reading progressPage 33 of 47

Moreover, they have developed great intelligence in their social life, and the youngsters are soon taught to keep silence when danger is near, to follow their leader, and to obey the sign of command; while, in their turn, the leaders will defend the weak and feeble of the troop, as in the well-known case of the brave old baboon who came down alone in the face of the dogs to fetch away a little one only six months old, which had been left behind crying for help.

Still, notwithstanding their cleverness and courage, these baboons, with their long hind legs and dog-like faces, running on all fours, travelling in troops, and feeding in the corn-fields and meadows, remind us more of four-footed animals than any other of the monkey tribe, and we must turn again to dense forests and tangled jungles to find those large and tailless apes which have risen highest in monkey life.

If we go back in imagination to those days when the wild beasts of the forests, the strong elephants and rhinoceroses, the fierce tigers, lions, and leopards, had not yet been persecuted by man, but roamed in great numbers over the whole tropical and temperate world, we can easily imagine that a set of animals which could climb along the tops of the lofty trees in impenetrable forests would have a great advantage, even though elephants, rhinoceroses, and buffaloes were crashing through the underwood below, and the fierce leopard was on the watch for them when they ventured to descend. With their tree-loving life, the monkeys would have every chance of escape, climbing along the topmost boughs with wonderful rapidity, to find refuge in gloomy recesses where they might bring up their young in safety. And as they grew in strength and intelligence, gradually retiring to the thickly wooded part of Southern Asia and tropical Africa, they might even succeed in driving out their opponents, as the Gorilla is said to have driven the elephant from the Gaboon country, because he interfered with the trees which he makes his special home.

So we must go to such tangled virgin forests as those of Sumatra, Borneo, and Malacca, to find the long-armed tailless Gibbons,[157] which once wandered over Europe, but now roam no further than Southern Asia, where they swing themselves along from branch to branch by means of their lengthy arms, which are so out of proportion to their legs that when they stand upright they can touch the ground with their knuckles. These gibbons are gentle creatures, with not too much brain, but wonderfully elegant and agile, which is more than can be said for the intelligent

Footnote 157. Hylobates, or walker in the woods.

Orangutan[158] or Mias which wanders in the same forest. He has shorter arms, only reaching to the ankle, and he climbs half upright from tree-top to tree-top, grasping the boughs and swaying slowly onwards, or holds on by his toe-thumbs while he stretches up to the more slender branches to gather the fruit and young buds.

A strange object he looks, a great red, hairy, man-like creature, between four and five feet high, thrusting his huge black face from out of the dense foliage as he devours the Durian and Mangosteen fruits, seated comfortably in a fork of the tree, and then if disturbed he is off far more quickly than you would suppose possible for such a heavy creature, running, climbing, and creeping half upright till he is lost in the forest. He rarely comes down, except to shamble across some open space from one wood to another, or to drink in the river, where the natives say the crocodile attacks him, but he beats him and carries off the victory; while in the trees his only enemy is the python, which tries to encircle him in its coils. Nor does he often wander in company, for Mr. Wallace tells us that he never saw a father and mother orangutan together, though either of them may be seen with the young ones. He seems to lead, on the whole, a solitary life, and when the sun goes down retires into a nest of leaves low down in one of the trees, and sleeps till it is broad daylight and the dew is dried off the leaves.

But, though the orangutan is both strong and cunning, he is not nearly so human as the intelligent

Footnote 158. Malay: Orang man, utan forest.

and docile Chimpanzee, which shares with the fierce Gorilla the dense forests of palms, amomas, and gigantic tropical trees of Africa, where the grass and brush grow fifteen feet or more high, and the native man scarcely dares to venture for fear of the man-like apes. In these endless African forests there is quite a population of these wild creatures; bald-headed apes which build bowers in the trees; the Soko, a kind of gorilla, which loves to steal the native children, and always defends himself by biting off the fingers or paws of his enemy; the true chimpanzee, so human in its affection and its fun when it is caught and tamed; and the fierce gorilla, between five and six feet high, which rules as master in Western Africa near the equator.

Though each of these tailless apes has its own advantages, yet the gorilla is, on the whole, most advanced and nearest to man in structure. But his legs are still too short and thick, and his arms long, reaching to his knee; and the large projections on the back of his neck bones prevent him throwing his head well back, so that he stoops like a hunchback, while his feet are twisted so that he treads on the outside and not on the sole. His eye-teeth are huge, his eyes deeply sunken, his jaws heavy and strong, but his brain is not one-half the size of that of the lowest races of men, and though it has foldings very like those of the human brain, these are larger and less complex. When he walks it is not upright but on all fours, resting the knuckles of his hand on the ground; but when he is in his natural home—the trees—then his long strong arms and broad naked palmed hands grasp the boughs with immense power, and pull his heavy body upwards as he climbs hand over hand, his twisted toe-thumbed feet clutching the branches below far better than a straight foot could do.

Fig. 66.

The Gorilla at home.

And so he lives with his wife and family in the thick solitary parts of the West African forests, feeding only on fruits and leaves, so that his stomach becomes large and heavy with the amount of food necessary to nourish him. He is more sociable than the orangutan, for several will travel together, but he asks for no shelter beyond the trees and the nest of

<!-- pandi-media-anchor:figure-p278-o87-d53eee36ce49a1ff -->
Illustration

leaves, which is his home and the cradle of his young ones, nor does he seem to attack other animals except in self-defence, and then his gigantic strength and his formidable teeth are his chief weapons, and woe betide the creature that comes within his grasp.

It is strange to picture to ourselves these huge apes, living in the depths of lonely forests and looking like human savages to those who can catch a glimpse of them, so that the ancient Carthaginians landing on the shores took them for “wild men” and “hairy women.” We know very little of their daily life, for they are seldom seen except by those who hunt them, and who have but little chance of watching their habits. But all that we do know teaches us that in their rough way they have developed into strangely man-like though savage creatures, while at the same time they are so brutal and so limited in their intelligence that we cannot but look upon them as degenerate animals, equal neither in beauty, strength, discernment, nor in any of the nobler qualities, to the faithful dog, the courageous lion, or the half-reasoning elephant.

--- TROPICAL EUROPE OF LONG AGO

CHAPTER X. THE LARGE MILK-GIVERS WHICH HAVE CONQUERED THE WORLD BY STRENGTH AND INTELLIGENCE.

If we now glance back in imagination over the almost endless variety of creatures which we have met with since we started with the fish, we must acknowledge that even if there were no other kinds than those we have already mentioned, the world

<!-- pandi-media-anchor:figure-p280-o88-c32026fd62dde304 -->
Illustration

would be very full of different living beings, and that to succeed in the struggle for life in the midst of such a multitude, new forms must be endowed with great strength or armed with specially effective weapons.

Such animals, however, we know were already in the field, for we saw at the beginning of the last chapter that, together with the small rodents, insect-eaters, and lemurs, there were two groups of much larger animals, first the Herbivora or grass-feeders, including the hoofed animals (Ungulata) and the elephants; and secondly, their great enemies the Carnivora or flesh-feeders.

Now these two groups, on account of their size, strength, and agility, have spread very widely over the earth, especially the grass-feeders, for there is no part of the world which has not some vegetable-feeding animal in it, if only a few green shoots grow there. It is true the Rodents take some part of this green food, but then they are small and insignificant compared to the large Rhinoceroses, Elephants, Hippopotamuses, Oxen, Antelopes, Goats, Pigs and Sheep, which roam over wide spaces, and are even less restricted than the flesh-eating animals, for they live in the open air or the thick jungle, never in caves and holes, and their young ones are born wherever they may happen to be, and in a few hours run by their mother’s side, so that young and old wander together wherever food and shelter is to be found.

And so we shall see that these vegetable-feeders have filled every spot where they could possibly find a footing. In the regions of snow and ice the reindeer in Europe, and the elk and musk-sheep in America, rake the snow to uncover their scanty food, while the burning deserts of North Africa and East Asia have bred their camels and wild asses, and those of South Africa their quaggas. On the prairies of America the bison, and on the plains of Asia the wild cattle, feed in herds of thousands, while the zebra courses over the African hills. If we look to the tops of mountains, to dangerous crags where the merest tufts of grass are to be found, there we meet with the goats and sheep in India and Asia, the chamois and ibex in Europe, the big-horn sheep in the Rocky Mountains of America; or if we turn to the dense forests and tropical jungles, there we find the giraffes in Africa, the elephants, rhinoceroses, buffaloes, antelopes, and wild boars in Africa and India, some feeding on the branches of the trees, some grazing on the grasses and lower brushwood, and some digging up roots and underground food. Only the rivers remain, and here too, in Africa, the hippopotamus has taken possession, feeding on the water plants and wallowing on the muddy banks.

In this way every available spot is used by one herbivorous animal or another, and if we could only trace out their pedigree we should be surprised to find how wonderfully each one has become fitted for the special work it has to do. But three things they all require and have, though they may arrive at them in different ways. The first of these is a long face and freely moving under jaw, with large useful grinding teeth to work up and chew the vegetable food; the second, a capacious stomach to hold and digest green meat enough to nourish such bulky bodies; and the third, good defensive weapons to protect themselves against each other, and against wild beasts. Weapons of attack they do not need, except for fighting among themselves; for being grass-feeders they do not attack other creatures, and this is one of the great differences between them and the flesh-feeding or carnivorous animals.

Continue reading
Page 33 of 47